lauantai 25. kesäkuuta 2016

Mikrosiru pikku merileijonalle

Ti 14.6

Pikku Xanna täytti tänään vuoden, mutta toisin kuin muiden merileijonien syntymäpäivien kunniaksi tiedossa ei ollut kalakakkua, sillä Xannalle ei siitä vielä olisi iloa ollut. Muuten varsin normaali päivä. Alexin kanssa lintujen hoitoa ja paikkojen siistimistä. Tärkeimmissä työtehtävissä toki pitää olla aina työnjohtaja paikalla. Ikkunoiden pesussa se on Xanna, rikkaruohojen kitkennässä Breeze, yksi tornipöllöistämme.

Ke 15.6

Päivän kohokohta oli heti ensimmäisenä aamusta kun laitoimme Khaledin ja Alexin kanssa nyt parin viikon ikäiselle merileijonavauvallemme mikrosirun. Idea on sama kuin lemmikeilläkin, jos eläin sattuu jostain syystä "katoamaan" kuljetuksen aikana tai muusta syystä niinvoidaan tarkistaa kuka on kuka. Mikrosiru on helpointa laittaa alle kolmen viikon ikäiselle, sillä silloin kaveri ei voi vain uida karkuun, sekä se on helpompi napata syliin ja pitää paikoillaan pienempänä. Merileijonille mikrosiru voidaan laittaa joko eviin tai häntään, mutta Khaled laittaa aina mieluiten häntään, koska siten sen tarkistaminen on turvallisempaa mikäli kyseistä yksilöä ei aiota koskaan kouluttaa. Itse siru laitettiin melko isolla neulalla ja pienellä pistoolilla. Neula oli kooltaan varmaan aikalailla samaa luokkaa kuin ihmisten perusverinäyteneulat, ehkä vähän paksumpi tosin. Hurjaa siinä on se, että se on eläintarhojen standardikoko ihan kaikille eläimille pienistä apinoista kameleihin asti. Hurja ajatus sellaisella alkaa mikrosiruttaa jotain pientä apinaa...

Mutta loppupäivä menikin sitten esitysten parissa, kun olikin yllättävän kiireistä useiden kouluryhmien kanssa. Sekä Spookia lennättäessä.

To 16.6

Alyx ja linnut tänään aamuohjelmana. Merileijona-altaalla tiedossa lempihomma, suolaa. 40 säkkiä, tuhat kiloa. Never ending job. Myöhemmin pesin merileijonien sisätilat. Lintuesitysten välissä siistin viidakkokanojen ja kanojen häkit eli vesikuppien ja ruoka-automaattien pesu sekä vanhojen kuivikkeiden lakaisu häkin toiseen päätyyn ja vähän uuden lisäystä.

Tänään koettiin myös vähän kunnon englantilaishenkeä, suurin osa eläintarhan työntekijöistä piti myöhäisen lounastauon ja valtasimme yhden kahviloista että pääsimme katsomaan em-jalkapalloa Englanti vastaan Wales.

Pe 17.6

Alyxin kanssa linnut ja ikkunoiden pesu. Esitysten välissä areenan lakaisemista roskista ja petolintujen laatikoiden pesu. Olen kuulemma niin hyvä ja nopea, että toisinaan loppuvat hommat ihan kesken. Siksi Alyx pyysikin palvelusta yliopistotehtäväänsä varten, maalaamaan pahvilaatikoita.

Ilman taustatietoa kuullostaa varsin oudolta, mutta Alyxin tehtävänä on pitää lyhyt opetustuokio valitsemastaan aiheesta liittyen eläimiin. Toisilla on aiheina esimerkiksi hevosten käyttäyminen ja koiran kouluttaminen, mutta Alyxilla on merileijonien viikset. Idea on yksinkertainen, muiden tulee yrittää arvata pelkän tuntoaistin mukaan mitä laatikon sisällä on. Puolet yritetään tunnistaa hanskat kädessä ja puolet ilman. Viimeisen laatikon yksi seinä on kuitenkin avonainen, että muut pystyvät näkemään käsien liikkeet kun "koekaniinilta" kysytään laatikon sisällä olevasta esineestä. Koska ihmisten pitäisi tehdä samanlaisia liikkeitä käsillään tunnustellessaan uusia asioita kuin merileijonat viiksillään. Selvittääkseen onko esine kova vai pehmeä merileijonat liikuttavat viiksiään pystysuuntaisin liikkeen kuten ihminen puristaa sitä. Selvittääkseen millaista materiaalia esine on merileijonat liikuttavat viiksiään sivuttaissuuntaisesti, kuten ihminenkin tunnustellessaan onko pinta esimerkiksi sileä vai muhkurainen. Esineen koon määrittelemiseksi niin merileijonat kuin ihmisetkin käyvät läpi sen äärirajoja. Tästä esimerkkinä jos merileijona haluaisi mennä jostain kolosta läpi, se tietäisi kyllä mahtuvansa siitä mikäli viikset hipovat seinämän pintaa. Mutta jos viikset taipuisivat, se tietäisi ettei tulisi mahtumaan siitä.

La 18.6

Ensimmäinen lämmin ja hyvä sateisen viikon jäljiltä. Tiesipä siis paljon kävijöitä, mikä taas minulle tarkoitti esitysten väliä juoksemista. Aamulla kerkesin auttamaan Garya lintujen kanssa ja sitten pestä kaikki merileijonien sisätilat. Siinä kyllä huomasi ketkä ovat sukua toisilleen. Ginan ja Anyan (sisarukset) hyvin siistit, Isabellan ja Elmon (emo ja poika) ei niinkään.

Gina on ehtinyt unohtaa että viikonloppuisin ensimmäinen esitys on vasta klo 12

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti