sunnuntai 8. toukokuuta 2016

Toisen viikon puuhia

Viikonloppu meni tutustuessa Blackpoolin keskustaan ja Captain America -elokuvan parissa

Blackpool Tower


Elokuvateatteri




Ti 3.5

Tein Garyn kanssa lintujen aamuhommat kuten normaalistikin ja sieltä sitten pesemään jälleen merileijona-altaan ikkunoita. Sitäkään ei onneksi aina tarvitse tehdä täysin yksin, sillä kun niitä pesee sisäpuolelta tulee pikku Xanna usein varmistamaan, että tulee puhdasta.

Aamupäivästä lennätin pikaisesti Breezen ja Spookin (tornipöllöjä molemmat), minkä jälkeen haimme oksia uusiksi orsiksi papukaijoille. Jossain vaiheessa (en ole ihan varma mikä päivä) on tulossa tarkastaja käymään, joten aina kun on aikaa valmistaudumme siihen siistimällä paikkoja. Pesin myös tänään lintujen ulkohäkit painepesurilla, niin muina päivinä riittää enää nähdä pieni vaiva niiden siistinä pysymiseen.

Xanna työnjohtajana paikalla


Ke 4.5

Taas perus aamuhommat, mitkä sujuvat jo selkeästi nopeammin. Ekoina päivänä kun kerkesimme punnitsemaan kaikki linnut ja siivoamaan papukaijojen tilat, ennen puoli kymmentä. Nyt kerkeämme hyvin siivoamaan myös petolintujen tilat sekä rottien häkit.

Tauon jälkeen olikin sitten petolintujen lennätysurakka. Itse sain lennättää taas Breezen ja Spookin. Gary taas kävi läpi iltapäivän esityksen muiden viiden kanssa. Myös Koko ja Dusk, joiden koulutus on vasta alussa, lensivät vähän sisätiloissa. Myöhemmin iltapäivästä lennätin Breezen ja Spookin toiseen kertaan. Rotat saivat tänään myös uuden sisustuksen häkkiinsä.

To 5.5

Tänä aamuna meninkin ensitöikseni pesemään ikkunoita, sillä sen jälkeen menin avustamaan pienten kädellisten häkkien siivouksessa kuten viime viikollakin. Tällä kertaa siivottavanani oli yhden sijaan neljä häkkiä.

Lintupuolella kävin tänään vain avustamassa Garya uusien orsien laiton kanssa ja lennättämässä Spookin. Tornipöllöjen lennätys alkaa mennä kyllä jo todella hyvin, vaikka alkuun lentoon lähetyksessä olikin hieman haasteita. Ajoitus on oltava kohdallaan ja pitää muistaa antaa linnulle tarpeeksi tilaa. Pöllöillä kuitenkin on kokoonsa nähden isot siivet.

Loppupäivä meni merileijona-altaalla siivotessa sisätiloja sekä rannan/esiintymisalueen pesussa.

Pe 6.5

Normaalien aamutöiden jälkeen Khaled näytti miten vesitestit tehdään, mitä niistä katsotaan ja kertoi miksi altaan vesi on tällä hetkellä vihreää. Vesitestit tehdään 2-4 kertaa päivässä kloorin määrän määrittämiseksi. Tehokasta klooria, eli allasta puhdistavaa klooria, mitä lähenpänä sen arvo on 0,5 sen parempi, mutta sen yli menevä alkaa olla jo haitallista eläimille. Tehottoman- ja kokonaiskloori määrän arvon taas on pysyttävä mahdollisimman alhaalla, sillä se kertoo altaan puhtaudesta. Tasapainoa on vaikea löytää, sillä täällä kaikki tehdään itse käsin. Joissain paikoissa taas voi olla tietokoneet, jotka testaavat vettä kokoajan ja vapauttavat tarvittavan määrän klooria aina tarvittaessa. Testissä katsotaan myös veden pH, jonka on oltava 7-7.4, jotta kloori voisi toimia tehokkaasti.

Syy miksi vesi on tällä hetkellä vihreää, on suola kun sitä lisätään veteen kerralla paljon. Samaan aikaan lisättävän kloorin pitäisi pitää vesi sinisenä, mutta nyt kemikaalien suhteet olivat menneet pieleen. Väri ei onneksi ole ihan yhtä paha kuin pari viikkoa sitten, mutta kaikki jaksavat kuitenkin kiusoitella Khaledia siitä. Sitä kuulee joidenkin asiakkaidenkin ihmettelevän. Ensi viikon alusta pitäisi tulla voimakasta kemikaalia, joka toivottavasti tappaa kaiken vihreän värin ja vedestä tulee taas sinistä. Suunnitelma on ottaa merileijonat yöksi sisälle, antaa kemikaalin vaikuttaa yön yli ja aamulla lisätä vettä, jottei kemikaali ole sitten enää haitaksi. Veteen lisätään suolaa, koska se pitää merileijonien ihon kunnossa ja on hyväksi niiden silmille. Merileijonilla on tavattu jonkin verran silmäongelmia, mutta syytä ei vielä tiedetä, sillä niitä esiintyy myös luonnossa.

70-luvulla rakennettua allasta itsessään on aika vaikea lähteä muuttamaan, mutta on tehty hyvin poikasia ajatellen, sillä se syvenee reilusti vasta noin metrin kohdalla. Kuten delfiinin poikastenkin, merileijonien poikasten evät ovat syntymän jälkeen hyvin pehmeät, ne kun ovat samaa "materiaalia" kuin ihmisen korvat. Vasta parin päivän päästä ne kovettuvat uimiseen soveltuviksi, joten on hyvä, että ne voivat leikkiä matalassa rantavedessä pari ensimmäistä päivää. Altaan ympäristö sen sijaan on remontoitu viimeksi kuusi vuotta sitten. Silloin lisättiin nyt allasta ympäröivät kiviseinät ja rantaa/esiintymisaluetta laajennettiin. Nyt kiviseinät pitäisi uusia ja Khaled haluaisi tehdä muitakin muutoksia. Ensinnäkin maalata tällä hetkellä keltaisen altaan siniseksi, minkä vuoksi allas pitäisi sulkea 4-5 päiväksi maalin kuivumisen ajaksi. Lisäksi hän haluaisi muuttaa altaan takana olevan kultapandojen tilan toiseksi, vähän pienemmäksi altaaksi, jossa voisi järjestää yleisölle enemmän tapahtumaa ja opetusta merileijonista. Sekä pienen kahvilan aivan altaan kupeeseen ja paljon pöytiä, joihin ihmiset voisivat jäädä seuraamaan merileijonien puuhia sekä toisella puolella olevia pelikaaneja ja flamingoja. Näin tekstin muodossa vaikea selittää, mutta paikan päällä kun pääsee kuvitettelamaan sen kaiken mielessään, ainakin omasta mielestäni, kuullosti hienolta.

Anyan & Ginan "flipper stand"


La 7.5

Tänään ei sitten mitään sen ihmeempiä ollutkaan. Aamuhommat ja siivousta sekä altaalla, että lintupuolella. Kello kahden merileijonaesitys oli aivan tupaten täynnä, ensimakua siis kesän asiakasmääristä. Alla pari kuvaa eläintarhan muista asukeista.






1 kommentti:

  1. Kovasti eksoottisilta näyttävät sikäläiset eläintarhan asukit. Ja kemiaa tarvitaan eläintenhoidossakin, kuulostaa haastavalta tuon tasapainoisen kloorimäärän ylläpito.

    VastaaPoista